Tab Gemeente Coevorden

Lezing ‘De Ploeg’ Kunstenaarsherberg

Logo Cultuur In Coevorden
Lezingdeploegh

Activiteit: Lezing ‘De Ploeg’ Kunstenaarsherberg


Op 11 februari opent het Kunstenaarsdorp zijn activiteiten met een lezing over De Ploeg, 1918 – 1928. Deze lezing is in de Kunstenaarsherberg, Hoofdstraat 15, Zweeloo. Aanvang is 15:00 uur, de zaal is open vanaf 14:30 uur.

De entree is €10,00 inclusief een kopje koffie/thee. Graag reserveren via kunstenaarsdorpszweeloo@gmail.com.

Over de lezing

Groningen stond vlak na de Eerste Wereldoorlog open voor vernieuwing. Het werk van Vincent van Gogh had veel indruk gemaakt op jonge Groninger kunstenaars. In hun landschappen en figuurstukken werden zij sterk beïnvloed door het palet en de penseelvoering van deze meester. Daarna komt de ontmoeting in beeld die van een nog veel grotere invloed zou zijn op de Ploegschilders. Jan Wiegers is in 1920 in Davos om te kuren wegens tbc. Door een speling van het lot ontmoet hij daar de Duitse expressionist Ernst Ludwig Kirchner. Terug in Groningen introduceert Wiegers de beeldtaal van Die Brücke; dat resulteert in een voor Nederland overrompelend nieuwe stroming: het Groninger expressionisme.

Lezingdeploegh 2
Lezing over ‘ De Ploeg’


Meer informatie over de ”Kunstenaarsherberg”: (onderstaande informatie heeft niet met activiteit te maken)

In Zweeloo was het niet eenvoudig voor schilders om onderdak te vinden; de herbergiers hadden het niet zo op vreemden begrepen. Toch zijn de namen van twee wereldberoemde schilders, de Duitse Max Liebermann en Vincent van Gogh, aan dit dorp verbonden omdat zij er graag schilderden.

Liebermann De Bleek Origineel Sweel
De Bleek geschilderd door Max Liebermann

Van Gogh

Ook Vincent van Gogh kwam naar Zweelo in November 1883, om Max Liebermann te bezoeken. In een van zijn brieven beschrijft hij deze tocht. Helaas miste hij Liebermann op deze reis, maar hij schetste wel het kerkje van Zweelo.

De Zweeler Kerk Van Gogh Origineel Sweel
Het kerkje van Zweelo door Vincent van Gogh

Tientallen schilders van naam

Behalve deze twee groten zijn vele tientallen schilders van naam hierheen getrokken om de eeuwenoude bomen en stokoude boerderijen vast te leggen. In de oude herberg in Zweeloo, nu restaurant Tante Sweel, is van alles te zien en te horen over de kunstenaars van Zweeloo. Ook tegenwoordig zijn er nog veel kunstzinnige activiteiten te zien in Zweeloo.

Kunstenaarsherberg Dehondsrugugg 3.jpg
Interieur Zweeloo door Max Liebermann

Kunstroute

Ook heeft de Stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo heeft een mooie en interessante wandeling samengesteld waarop je de culturele hoogtepunten van het kunstenaarsdorp kunt zien.

Over deze activiteit

Datum
zo 11-02-2024
Starttijd
15:00
Eindtijd
Locatie
Kunstenaarsherberg, Hoofdstraat 15, 7851AA Zweeloo
Aanbiedende organisatie
Stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo
Contactpersoon
Contact e-mailadres
kunstenaarsdorpszweeloo@gmail.com
Handig te weten
Graag reserveren via kunstenaarsdorpszweeloo@gmail.com, zaal is open vanaf 14:30 uur.
Inschrijflink
Bedrag
€ 10

Schrijf je snel in

Inschrijving verloopt via website van de aanbieder.