Tab Gemeente Coevorden

Lezing Theo van der Meer

Logo Cultuur In Coevorden
Foto's Beachvlaggen Regenboogweek

Activiteit: Lezing Theo van der Meer

Lezing in drie bedrijven
De emancipatie van homoseksuele mannen en vrouwen in Nederland wordt vaak als een na-oorlogsverschijnsel getypeerd. Begon ze bij de seksuele revolutie van de jaren zestig of bij de Stonewallrellen in New York in 1969? (Van die laatste hoorden we hier pas in 1977).

Feitelijk is wie we vandaag de dag zijn, de uitkomst van een reeks van historische processen die al enkele honderden jaren geleden begonnen zijn in een wisselwerking van onderdrukking en verzet. De vraag of het aangeboren of verworven is, is nog steeds niet beantwoord maar begon al omstreeks 1750 op te spelen en verschafte mensen zelfrechtvaardiging.  75 jaar later dwongen tien mannen die veroordeeld waren wegens schennis van de openbare eerbaarheid erkenning van privéruimte af, waar de overheid niets te zeggen had. Na 1910 moesten justitie, de medische wereld en kerkelijke instellingen ervaren dat hoe harder ze probeerden homoseksualiteit het zwijgen op te leggen, een kakofonie van geluiden emancipatie onvermijdelijk maakte. Het eerste bedrijf van deze lezing begint – of all places – in Odoorn.

Over Theo van der Meer
Theo van der Meer (1950) heeft Nederlandse Taal- en Letterkunde gestudeerd maar heeft zich vooral beziggehouden met de geschiedenis van homoseksualiteit in Nederland. Hij is gepromoveerd aan de rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit en werd voor Sodoms Zaad in Nederland (1995) beloond met een prestigieuze prijs van de Stichting Premium Erasmianum voor Buitengewone Dissertaties in de Geesteswetenschappen.

Zijn biografie over Jhr. Mr. J.A. Schorer, in 1912 oprichter van de eerste Nederlandse homorechtenorganisatie NWHK, behoorde volgens de NRC tot de beste honderd Nederlandse biografieën. Zijn oeuvre omvat behalve vijf boeken tientallen Nederlands-, Duits- en Engelstalige artikelen. Hij is nu bezig met de biografie van P.J. Meertens, de naamgever van het Meertens Instituut en vooral bekend van J. Voskuils 7-delige roman Het Bureau.

Over deze activiteit

Datum
ma 09-10-2023
Starttijd
Eindtijd
Locatie
Synagoge Museum Coevorden, Kerkstraat 36, 7741 JC Coevorden
Aanbiedende organisatie
Contactpersoon
Anneke Welink
Contact e-mailadres
a.welink@coevorden.nl
Handig te weten
Aantal plaatsen
Geen maximum opgegeven
Kosten
Gratis

Schrijf je snel in

Hidden
Naam(Vereist)
Deelnemers(Vereist)
Vul hier naam en leeftijd van elke deelnemer in. Meer dan 1 deelnemer? Klik dan op het plusje voor een nieuwe regel.
Voornaam
Achternaam
Leeftijd
 
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.