Tab Gemeente Coevorden

Grote opkomst en enthousiasme tijdens Jongeren Cultuuravond Drenthe

Jongeren Cultuuravond Drenthe Plat

Bericht: Grote opkomst en enthousiasme tijdens Jongeren Cultuuravond Drenthe

In het Drents Museum vond op 6 februari de Jongeren Cultuur Avond plaats. Beide cultuurcoaches van de gemeente Coevorden waren hierbij aanwezig. Aan het begin van de avond waren jongeren tot 28 jaar welkom om antwoorden te zoeken op de vraag: ‘Wat vinden jongeren van kunst en cultuur in Drenthe?’ En dat is gelukt! Voordat de avond begon waren we uitgenodigd om de nieuwste expositie ‘Antonio López’ te bezichtigen.

Tijdens de bijeenkomst waren er op deze avond ruim 25 jongeren aanwezig om hun mening te geven over het huidige cultuurklimaat. Vele onderwerpen en thema’s kwamen aan bod. We zochten antwoorden op verschillende vragen: ‘Wat gaat er al goed?’, ‘Wat is cultuur?’, ‘Wat kan er beter?’, ‘Wat zou jij doen als je 5.000 euro kreeg om iets te organiseren rondom kunst en cultuur?’ en ‘Waarom doen jongeren minder met cultuur?’

Hier kwamen veel interessante en creatieve antwoorden naar voren. Een van de voorbeelden ging over de kosten van het theater: ‘Het kaartje voor het theater is vrij duur, laat staan het OV om naar het theater toe te gaan. Kun je niet iets verzinnen dat de kosten van het OV voor studenten al bij het kaartje in zitten? Dat de provincie dat gedeelte sponsort? Zo zijn jongeren eerder geneigd om bijvoorbeeld naar het theater te gaan’. Dit is een prachtig voorbeeld van een mogelijke manier om jongeren meer te betrekken bij de kunst en cultuur in Drenthe!

Later voegden ook de statenleden en ‘volwassenen’ uit culturele organisaties zich bij de bijeenkomst om tijdens speeddates van de jongeren zelf te horen wat zij vinden van kunst en cultuur. Met ruim 50 deelnemende personen was dit een zeer inspirerende en geslaagde avond.

Alle informatie die tijdens deze avond is verzameld, wordt samengevoegd tot een uitgebreide samenvatting die aan de provincie wordt overhandigd om het nieuwe cultuurbeleid vorm te geven.