Tab Gemeente Coevorden

Mariavespers door het Margaretha Consort

Stadskerk Coevorden

Bericht: Mariavespers door het Margaretha Consort

Mariavespers door het Margaretha Consort in de stadskerk te Coevorden op zondag 10 mei 2024 om 20.00 uur

Een monumentaal werk uit de muziekgeschiedenis, gebracht in Coevorden

Samen met de Stichting Culturele Dorpen Zuidenveld organiseert het Margaretha Consort een uitvoering van de Mariavespers van Monteverdi in Coevorden. Vraag oudemuziekliefhebbers naar hun favoriete muziek en de kans is groot dat de Mariavespers van Claudio Monteverdi ergens bovenin hun hitlijst eindigen. Na vier eeuwen heeft deze verzameling Marialiederen nog niets aan kippenvel ingeboet.

Een mix van oude en nieuwe stijlen, uitbundige koordelen, delicate solostukken, dat zijn de ingrediënten die Monteverdi gebruikte voor zijn Mariavespers. Met zijn unieke sfeerschepping en een rijk palet aan emoties behoort deze partituur tot op de dag van vandaag tot de meest monumentale werken uit de muziekgeschiedenis. En als het dan ook nog wordt uitgevoerd door het specialistenensemble Margaretha Consort onder leiding van dirigent Jos van Veldhoven, dan kun je wel raden: dit wordt een onvergetelijke uitvoering van deze Mariavespers.

Marit Broekroelofs, oprichter en artistiek leider van het Margaretha Consort, gaat voor de tweede keer de samenwerking aan met Jos van Veldhoven. Van Veldhoven was vele jaren dirigent van de Nederlandse Bachvereniging en heeft zijn sporen ruimschoots verdiend. Zijn ‘debuut’ bij het Margaretha Consort in 2022, met muziek van Rosenmüller en Legrenzi, kon door de toenmalige coronamaatregelen niet door het publiek worden bijgewoond.

Het Margaretha Consort, bestaande uit 9 zangers en 16 instrumentalisten, kiest voor een rijke inkleuring van de Basso Continuo met 2 viola da gamba’s, cello, violone, dulciaan, 2 theorbes en orgel. Daarnaast twee violen en barokblazers als zinken en trombones. Veel moois en interessants te horen én te zien dus.
Marit Broekroelofs en dirigent Jos van Veldhoven laten samen hun licht schijnen over deze kleurrjjke mix van oude, meerstemmige, ontluikende barokmuziek. Met internationale vocale solisten en een orkest dat de barokke contrasten laat clashen kunt u rekenen op een ‘klankentapijt dat zindert als de schuimkopjes op de Adriatische Zee’.

MARIAVESPERS – CLAUDIO MONTEVERDI
MargarethaConsort o.l.v. Jos van Veldhoven

10 mei 2024 20.00 uur– Stadskerk COEVORDEN

Kaarten à €35,- via www.margarethaconsort.nl of aan de kerk
Kinderen/studenten €5,-

Mariavespers Van Monteverdi In Coevorden
Mariavespers Van Monteverdi In Coevorden